הליך של הסדר נושים מוסדר בפרק י' לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018 (להלן – החוק). הליך זה הוא מקביל להליך חדלות פירעון "קלאסי" אך הוא טומן בחובו יתרונות רבים. אכן, ניתן להגיש בקשה למתן צו לפתיחת הליכים ולהיכנס בשערי הליך חדלות הפירעון, אולם במקרים מסוימים עדיפה האפשרות בבחירת מסלול של הסדר נושים והיא צופנת בתוכה יתרונות רבים. הליך זה מאפשר לחייב לקבל הפטר מרוב רובם של חובותיו באופן מהיר ויעיל יותר מהליך חדלות פירעון, לנטרל את החסרונות וההגבלות הכרוכות במסגרת הליך חדלות פירעון וליצור פתרון מהיר ומותאם אישית שיסיים את מעגל החובות שמצוי הוא החייב בצורה מושכלת ונכונה.
מדובר בהליך מהיר יותר באופן משמעותי מהליך חדלות פירעון ומאפשר לחייב לשוב לפעילות עסקית במהירות. המושכות והשליטה בהליך מצויות בידיו של החייב. אם, לדוגמה, הצעת ההסדר הראשונה שהציע החייב לא זוכה לרוב הדרוש בחוק, החייב יכול לתפור מחדש את חליפת ההסדר ולהציעה מחדש לנושים.
כאמור, הסדר הנושים צריך לקבל את הסכמת הרוב הדרוש של הנושים (רוב מניין וערך). בכדי לגרום לכך שהנושים יביעו את הסכמתם להסדר על הצעת ההסדר להיטיב עימם – אם במסגרת הסכום שישולם להם ואם במסגרת זמן הפירעון – וזאת לעומת הסכום ומשך הפירעון הצפוי לו החייב היה נכנס בשערי הליך חדלות פירעון "קלאסי".
ניהול ההליך, על קצה המזלג הוא, כדלקמן: החייב מגיש לבית המשפט בקשה לכינוס אסיפות נושים לצורך אישור הסדר נושים. בית המשפט ממנה מנהל הסדר אשר בין היתר מכנס אסיפת אשר מצביעים על ההסדר. אם מתקבל הרוב הדרוש אצל הנושים כמשמעתו בחוק (רוב מניין וערך) בית המשפט מאשר את ההסדר.
בהיעדר הסכמה ניתן אף לכפות את ההסדר על הנושים על אף שלא זכה לרוב הדרוש. לשם כך נדרש להראות שההסדר המוצע ראוי והוגן ועדיף על פני אלטרנטיביות כלכליות אחרות ובכלל זה יש להראות שהצעת ההסדר עדיפה על פני הליך חדלות פירעון תחת צו לפתיחת הליכים.
לעו"ד בוחניק ניסיון עשיר בייצוג חייבים במסגרת הסדר נושים והוא מציע פתרון מקיף ומותאם אישית לצרכי הלקוח וליכולותיו הכלכליות. לגישתו של עו"ד בוחניק, הסדר נושים הוא לא רק פתרון אידיאלי עבור החייב, הוא גם הדרך המהירה ביותר עבור הנושים להיפגש עם כספם. במקום להיגרר להליכי חדלות פירעון ממושכים, הסדר נושים מאפשר לחייב לנהל משא ומתן ישיר מול הנושים ולמצוא דרך מוסכמת להחזיר באופן יחסי את החוב וכך להוציא את החייב ואת נושיו נשכרים.
עורך דין הסדר נושים מומלץ
כדי להגיע להסדרת חובות בצורה פשוטה יחסית ולא בהליך ארוך כמו חדלות פירעון ושיקום כלכלי, אחת האפשרויות היא הסדר נושים, הסדר חוב שנעשה באופן ישיר מול כלל הנושים. ניתן לומר שהסדר נושים הוא סוג של פשרה המאפשרת לנושים לקבל חלק מכספם במהירות רבה יותר. היתרון לדבר מבחינתם על פני המתנה לקבלת החוב דרך ההוצאה לפועל הוא שכך הם מבטיחים קבלת חלק מהסכום בעוד שאם ייכנס החייב להליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי הם עלולים גם לא לקבל דבר במקרים מסוימים ובמקרים אחרים לקבל סכום נמוך יותר. עבור החייב זהו פתרון להסדרה מהירה ופשוטה יותר של הדברים. עורך דין הסדר נושים ילווה את החייב בכל השלבים עד לסיום התהליך והסדרת החובות.
תפקידיו של עורך דין הסדר נושים
תפקידו של עורך דין הסדר נושים הוא להביא לכך שהחייב יצא בסופו של דבר עם הסדרת חובותיו בדרך הנוחה והמהירה ביותר עבורו. עור הדין לוקח חלק משמעותי ומייצג את החייב בכל שלבי התהליך. השלב הראשון הוא הגשת בקשה לכינוס אסיפת נושים ולאישור הסדר חוב. הבקשה מוגשת לבית משפט השלום. אם בית המשפט מקבל את הבקשה ממונה מנהל הסדר האחראי לכנס את כלל הנושים לאסיפה. עורך דין הסדר נושים מטעם החייב יציג את ההצעה לנושים ותתקיים הצבעה. נדרשת הסכמה של רוב הנושים באותה האסיפה ושאלו שהצביעו בעד מהווים יחד 75% מכוח ההצבעה באותה אסיפה (רוב מניין וערך). לאחר ההסכמה בית המשפט מאשרר את ההסכם באופן סופי. עורך הדין מטעם החייב יעשה כל שנדרש כדי לבנות הצעה מתאימה ולהציגה בצורה הטובה ביותר. הוא גם מהווה צינור בין החייב לנושים או בין החייב לבית המשפט.
כל היתרונות של הסדר נושים
להסדר נושים ישנו יתרון משמעותי על פני הליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי קלאסי. ההצעה שמגיש עורך דין הסדר נושים בשם החייב וקבלתה יאפשרו בין היתר הקפאת הליכים שהחלו בהם כנגד החייב כמו שלילת רישיון נהיגה, עיכוב יציאה מהארץ או עיקולים שונים. בהליך זה, בניגוד לחדלות פירעון, לא נעשה כינוס נכסים, מה שכמובן מקל מאוד על החייב. יש לציין שגם אם הוצא כבר צו לפתיחת הליכים במסגרת הליך חדלות פירעון ניתן עדיין להגיש בקשה להסדר נושים.
עו"ד יצחק בוחניק מתמחה בהליכי הסדר נושים, חדלות פירעון, הוצאה לפועל והסדרת ומחיקת חובות. הוא מוצא את הפתרון המתאים ביותר לכל לקוח בהתאם לחובותיו ויכולותיו. מוזמנים ליצור קשר.
הסדר נושים חדלות פירעון
גם כאשר אדם מגיש בקשה לכניסה להליך חדלות פירעון ושיקום כלכלי (באמצעות הגשת בקשה למתן צו לפתיחת הליכים), כיוון שמדובר על תהליך מורכב וארוך, תהליך שיש בו גם מצבים לא נעימים עבור החייב, קיימת האפשרות למגיש הבקשה לנסות להגיע להסדר עם הנושים שתחילתה באמצעות הגשת בקשה לאישור להסדר נושים. במסגרת הסדר נושים חדלות פירעון יכול החייב להגיש בקשה לבית משפט השלום או להוצאה לפועל (תלוי בגובה החוב והיכן מתנהל הליך חדלות הפירעון). לאחר אישור בית המשפט את הבקשה ממונה מנהל הסדר ומכונסת אסיפת נושים במהלכה מציג מתקיימת הצבעה על הסד הנושים שהציע החייב. ברוב של מניין וערך בשיעור 75% ההצעה מתקבלת לאחר שבית המשפט מאשרר אותה ומוציא פסק דין המחייב את כל הנושים.
הסדר נושים חדלות פירעון: מהם היתרונות של ההסדר?
הגעה להסכמה עם הנושים במסגרת הסדר נושים חדלות פירעון חוסך מהנושים ומהחייב זמן רב והוא מיטיב עם שני הצדדים. גם במסגרת הסדר נושים יימחק לחייב חלק לא קטן מן החוב, כאשר ככל שהבקשה מוגשת בשלב מוקדם יותר, כך ההצעה יכולה להיות על אחוז נמוך יותר מן החוב. ההצעה יכולה בשלב זה להיות בשיעור של 10-30% מהחוב הכולל בלבד. גם כשזהו הסדר נושים ללא חדלות פירעון קלאסי יוקפאו ההליכים כנגד החייב כמו הגבלות או עיקולים. בניגוד להליך הסדר נושים, הליך של חדלות פירעון ושיקום כלכלי מלא כולל גם כינוס נכסים, מה שללא ספק יכביד על החייב.
חשיבות הניסיון של עורך הדין במהלך זה
במסגרת הסדר נושים חדלות פירעון נערך מו"מ מול הנושים בעזרת עורך דינו של החייב. הדבר מצריך מעורך הדין להיות עם ניסיון רב בניהול מו"מ בכלל, ובפרט מו"מ הנוגע להגעה להסדר מול הנושים. עורך הדין צריך להציג את ההצעה בדרך הטובה ביותר ולשכנע לפחות את מרבית הנושים להסכים לה, משימה שהיא מאתגרת ודורשת יכולת שכנוע גבוהה כי נושים באופן טבעי אינם מגלים מיד אמפתיה כלפי החייב. לכן, חשוב לבחור עורך דין שיש לו ניסיון רב והצלחות מוכחות בתהליך זה.
עו"ד יצחק בוחניק מתמחה בין היתר בדיני חדלות פירעון, הוצאה לפועל והסדרי חוב, כולל כל הנוגע להסדר נושים. הוא מייצג את לקוחותיו תוך שמירה על האינטרסים שלהם וחתירה להסכמה מצד כל הגורמים המעורבים. מוזמנים ליצור קשר במספר 052-8215657