רטיבות בדירה כתוצאה מנזק מים ברכוש המשותף – מי אחראי ואיך פועלים?
נכנסתם לחדר השינה וראיתם כתם רטיבות בתקרה? טיח מתקלף, עובש, ריח טחב – וכל זה ללא תקלה בתוך הדירה עצמה? ייתכן מאוד שמקור הנזק הוא ברכוש המשותף של הבניין, ובמקרה כזה – יש לכם כתובת: ועד הבית וחברת הניהול (וכמעט תמיד המבטחות של גורמים אלו.
רטיבות בדירה, במיוחד כשהיא נגרמת מצינור שהתפוצץ, איטום לקוי בגג או נזילה מהקירות החיצוניים, אינה רק מטרד – היא פגיעה בזכות קניינית שלכם שיכולה להקים עילה לפיצוי משפטי. נזק מים הוא מסוג הנזקים שעלולים להחמיר עם חלוף הזמן אם לא מטפלים בו בהקדם. על כן יש חשיבות של ממש למיגור מקור הרטיבות ולכך שהגורמים הרלוונטיים ישתפו פעולה ויפעלו בהתאם.
מה נחשב לרכוש משותף?
בהתאם לחוק המקרקעין, תשכ"ט–1969, הרכוש המשותף כולל את כל החלקים בבניין שאינם צמודים לדירה מסוימת – בהם הגג, הקירות החיצוניים, חדרי מדרגות, מקלטים, הצנרת הראשית, תשתיות מים וביוב ועוד. אם מקור הנזילה הוא באחד מאלה – לא מדובר בתקלה "פנימית" באחת הדירות אלא באחריות משותפת של כלל הדיירים, קרי ועד הבית או חברת הניהול.
ועד הבית או חברת הניהול – מי אחראי?
בפועל, ניהול הרכוש המשותף נעשה על ידי ועד הבית או חברת ניהול. הם אחראים לתחזק את הרכוש המשותף, לפעול למניעת ליקויים ונזקים ולדאוג לתיקון תקלות בתוך זמן סביר.
כאשר לא נעשה טיפול ראוי, או כאשר קיים מחדל במענה לפניות דיירים – קיימת עילה לתביעה משפטית בגין רשלנות או הפרת חובה חקוקה. כמובן שגם אם תיקון הליקוי נעשה בהקדם אבל נגרם לכם נזק קיימת לכם עילת תביעה.
מהן הדרכים לפעול?
- תיעוד מלא של הנזק – כולל תמונות, סרטונים ותאריכי הופעת הרטיבות.
- בדיקת מומחה – שמאי, מהנדס או שרברב שיקבעו את מקור הרטיבות ויקשרו אותה לרכוש המשותף.
- פנייה בכתב לוועד הבית או לחברת הניהול – עם דרישה לתיקון ולפיצוי.
- פנייה לעורך דין המתמחה בנזקי מים – כדי לבחון אפשרות להגשת תביעה משפטית, לצו עשה או לפיצוי כספי.
מה ניתן לתבוע?
במקרים רבים ניתן לתבוע:
- תיקון מלא של מקור הנזילה והנזק.
- פיצוי כספי בגין נזק לרכוש הפרטי.
- פיצוי על עוגמת נפש.
- החזר בגין הוצאות שנגרמו לדייר בעקבות הרטיבות (הוצאות המומחים, ייעוץ משפטי וכו').
בתי המשפט נוטים לראות באי־תחזוקה של רכוש משותף כגורם ישיר לנזקים, ומכירים באחריות המשפטית של הגורם המנהל את הבניין.
אם אתה מריח רטיבות – אל תחכה שתחלוף לבד. רטיבות ברכוש המשותף לא רק שלא תיעלם, אלא עלולה להתרחב ולגרום לנזקים חמורים הרבה יותר. במקרה של סחבת מצד ועד הבית – פנייה משפטית מהירה עשויה למנוע החמרה ולזרז את הפתרון.
עו"ד יצחק בוחניק מתמחה בין היתר בנזקי מים שמקורם ברכוש משותף ויספק לכם ליווי מקצועי, מימוש זכויותיכם ופיצוי הולם במהירות.
הדירה שלך – האחריות שלהם. בוא נוודא שהם עומדים בה.