תאגידים וחברות, בדומה לבני-אדם, לא חיים לנצח. מגיע השלב שבו, לדוגמה, בעל מניות יחיד בחברה הגיע למסקנה כי אין לו עוד צורך בחברה או כי הוא משנה את אופן פעילותו העסקית והוא מבקש לסגור את החברה. בעלי מניות של חברה יכולים להגיע למסקנה כי החברה מיצתה את דרכה והם אינם מעוניינים להמשיך לממן את פעילותה. כל העובדים מפוטרים, מסיימים את הסכמי השכירות והחברה נושמת את נשימותיה האחרונות.
אולם בכך לא מתמצה הליך סגירת החברה. תהליך שבו סוגרים חברה נקרא "פירוק" כאשר בסוף הליך הפירוק החברה מחוסלת (על ידי רשם החברות). פירוק חברה יכול להתנהל ב-3 אופנים: פירוק על ידי בית המשפט (בהתאם להוראות חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי); פירוק מרצון ופירוק מרצון בהליך מזורז (בהתאם להוראות חוק החברות). להלן נסקור את ההליכים ואת ההבדלים בניהם.
חברה שלא יכולה לפרוע את חובותיה ולעמוד בהתחייבויותיה השונות יכולה להגיש לבית המשפט בקשה למתן צו לפתיחת הליכים בעניינה, לפי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי. גם נושה של החברה יכול להגיש בקשה דומה. המשמעות היא שהחברה, בעצמה, או הנושה שלה, מבקשים מבית המשפט לתת לה צו פירוק. אם בית המשפט מקבל את הבקשה ניתן צו לפתיחת הליכים לחברה ובית המשפט ממנה נאמן. תפקידו העיקרי של הנאמן הוא להכריע בתביעות החוב (שמגישים לו הנושים) ולדאוג לכינוס נכסי קופת הנשייה וחלוקתם לנושים. הנאמן מוכר את כל הנכסים והזכיות של החברה והתמורה שמתקבלת מתחלקת בין הנושים, בהתאם לסדר הנשייה הקבוע בדין.
הליך פירוק מרצון הוא הליך ייחודי שמתנהל מחוץ לכתליו של בית המשפט. בדרך כלל, הליך זה מתנהל כאשר בעלי המניות הגיעו לכדי מסקנה שאין עוד היתכנות לקיום החברה. אבל – וזה אבל גדול – בפירוק מרצון החברה סולובנטית. כלומר, יש לה יכולת לפרוע את חובותיה וזאת בהתאם להצהרת דירקטורים שמוגשת לרשם החברות. החברה ממנה נאמן אשר פועל בדומה לנאמן בהליך חדלות פירעון. ההבדל העיקרי הוא שהנאמן איננו פועל בתוך בית המשפט אלא מחוצה לו.
הליך פירוק מרצון מזורז: חברה שאין לה נכסים, אין לה חובות או קנסות (למעט חוב אגרה שנתית שהחברה רשאית לקבל פטור מכוח תקנה לפי סעיף 44 לחוק) ואין לה הליכים משפטיים תלויים ועומדים או הלכי גבייה יכול להגיש בקשה לפירוק מרצון בהליך מזורז. בדרך כלל מדובר בחברות יחיד אשר ניתן וכדאי לפרק בדרך המהירה הזו.
בכל המקרים המתוארים דלעיל כדאי ורצוי להתייעץ עם עו"ד מנוסה בהליך של פירוק חברות. לעו"ד בוחניק ניסיון עשיר בפירוק חברות ויש לו הידע והניסיון על מנת ללוות0 אתכם בהליכים אלו בבטחה עד היעד של חיסול החברה.